2017. augusztus 25., péntek

Tom Hollander bal kézzel ír

A mai születésnapos ötven esztendeje született, 1967. augusztus 25-én. Thomas Anthony Hollander szülei tanárok. Egy nővére van, aki operákat rendez, s Tomnak is voltak a zene terén sikerei.
Az angol színész Oxfordban nőtt fel, és 14 évesen kapta első főszerepét a Nemzeti Ifjúsági Színházban. Harminc elmúlt, amikor komolyabb filmszerepet kapott. Mi pedig elsősorban televíziós játékokból illetve mozifilmekből ismerhetjük őt.
Ilyen például a Bor, mámor és Provance c. film, amelyben Hollander írt is bal kézzel – s amelyet az ugyancsak balkezes Ridley Scott rendezett. A Büszkeség és balítélet 2005-ös filmváltozatában a fárasztó Mr. Collinst alakította. Ugyancsak egyházi személy formált meg a Rev. című tv-sorozatban, amelyben producerként is közreműködött. És említsünk a közelmúltból az Oscar-díjra jelölt brit rövidfilmet – amelynek másik főszereplője Martin Freeman – címe A Voorman probléma.
És illik szólni a Karib tenger kalózai c. filmekről, melyek egyik karakterét Tom Hollander alakította. Az éjszakai szolgálat c. mini sorozatban is szerepet kapott. Ám a színházi ténykedésével sem hagyott fel.
Tom Hollander magánéletéről nem sokat lehet tudni. London híres városrészében Notting Hillben él, elhivatott futó és kerékpározik is. Az bizonyos: Tom Hollander bal kézzel ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése