2017. szeptember 1., péntek

Auguste Forel élete végén bal kézzel írt

Forel Burghölzliben
A neves svájci pszichiáter, agykutató, elmegyógyász, társadalmi reformer és amatőr rovartankutató 1848. szeptember elsején született tehetős család első gyermekeként. Teljes neve Auguste-Henri Forel, de nálunk Auguste Forel néven éppolyan ismert, mint Forel Ágostonként. A korábban magyarul megjelent művein ez a "magyaros" név áll.
Forel a zürichi egyetem pszichiátriai professzora volt, és a Burghölzli pszichiátriai kórház abban a két évtizedben lett elismert orvosi körökben, amikor ő volt a vezetője. Forel, akit a svájci pszichiátria atyjának is szoktak titulálni, nemcsak a munkának élt!
35 esztendősen megnősült, egy jó barátja lányát vette el, és hat gyermekük született. 50 esztendősen azonban nyugdíjba ment és a tudományos munkának, társadalmi, erkölcsi kérdéseknek (antialkoholizmus, fogamzásgátlás stb.) valamint a hangyák tanulmányozásának szentelte ideje javát.
Az idős kutató
Az új családi fészek helye Yvorne, a genfi tóhoz közeli település, neve La Fourmillière (hangyaboly). Itt látogatta meg és festette le 1910-ben Oskar Kokoschka. Forel 1912 májusában stroke-ot kapott, aminek következtében a teste jobb oldala lebénult. 63 esztendősen sem hagyta el magát, onnantól bal kézzel írt, és aktív maradt az őt érdeklő témákban. Nála a kényszerbalkezesség mellé még artikulációs zavarok és zöldhályog is társultak. 82 esztendősen hunyt el 1931 nyarán.
Nemcsak a svájciak tisztelik, de a hangyakutatók is számon tartják Forel nevét, valamint a bahái hit, amelyhez élete vége felé csatlakozott. Forel absztinens és pacifista volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése