2017. március 15., szerda

Phil Lesh bal kézzel ír

Phil Lesh dedikál
1940. március 15-én született Philip Chapman Lesh néven a kaliforniai Berkeley-ben. Első hangszere a hegedű volt, majd évekig trombitált. Basszusgitáron szinte akkor kezdett játszani, amikor a később legendássá lett hippi-zenekar megalakult. Phil Lesh a Grateful Dead alapítója és basszusgitárosa.
A kaliforniai fiúk 1965 tavaszán már együtt zenéltek, és még abban az évben Grateful Dead néven léptek fel. Harminc éven át játszottak együtt, míg énekesük halála után 1995-ben a banda feloszlott. S a többi tag különböző, de a korábbi banda hagyományát éltető formációkban játszott, maga Lesh is (Phil Lesh and Friends)
Lesh 1998-ban májátültetésen esett át, 2006-ban rákbetegséget diagnosztizáltak nála, s 2015-ben ismét szembe kellett néznie e kórral.
Phil Lesh még ma is zenél. Korábban megjelent egy könyve a Grateful Dead időkre emlékezve. Néhány évvel ezelőtt a feleségével közösen belevágott egy koncertekre is alkalmas étterem működtetésébe Kaliforniában. A párnak két felnőtt fia van, mindketten zenészek.
Gitározáskor aligha sejthetjük, hogy Phil Lesh balkezes lenne. Ám írás közben a bal kezébe veszi a tollat. Az ún. tolótartást alkalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése