2017. január 6., péntek

Az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnökeiről

Az Amerikai Egyesült Államok elnökeiről mindenféle érdekességeket lehet olvasni. Ezúttal az utóbbi évtizedek elnökeit vesszük szemügyre, mégpedig a tekintetben, melyik kezük volt a domináns. Ugyanis a Fehér Ház utóbbi hét lakójának többsége a balkezes kisebbség közül került ki.
A még élő elnökök csoportja: Idősebb Bush, Obama,
ifjabb Bush, Clinton és Carter
A leköszönő, az első színes bőrű elnök Barack Obama balkezes, és két ciklus alatt volt az Államok első embere. Előtte a 43. elnök George W. Bush volt, akit ugyancsak két ízben választottak meg, de vele nem számolunk, ugyanis jobbkezes.
Viszont az előtte működő három elnök is balkezes volt. Az ugyancsak két ízben megválasztott Bill Clinton előtt elnöklő idősebb Bush, azaz George H. W. Bush is bal kézzel írt. Őelőtte volt Ronald Reagan, aki igazándiből a kétkezesek táborába tartozott, s így csak félig számít balosnak.
Visszafelé haladva az időben, a 39. elnök Jimmy Carter volt, aki kilóg a sorból, azzal, hogy jobbkezes. És már eljutunk a 38. elnökhöz, akit rendhagyó módon nem megválasztottak, hanem 1974-ben kijelölték elnöknek. Ő Gerald Ford, és szintén balkezes volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése