2017. január 25., szerda

Steve Prefontaine balkezes volt

A híres amerikai futó, Steve Prefontaine 1951. január 25-én született egy Oregon állambeli városban. Szülei kétkezi munkával keresték meg a három gyermekük ellátásához szükségeseket. Az igen mozgékony fiú labdajátékokkal próbálkozott, de aztán rákapott a futásra. Szó szerint, mert igen keményen edzett. Felfigyeltek rá, és az egyetemre már, mint ígéretes atléta került. Szinte minden versenyét megnyerte. És nagy álma volt, hogy az olimpián is nyerjen. 21 évesen Münchenben 5000 méteres távon indult, és mivel nem taktikázott, hanem futott, ahogyan bírt, nem sikerült az éremszerzés. Hazatérve folytatta az edzéseket, a következő olimpiára készült. Amatőr versenyzőként szerény körülmények között készült, és csatározott a sportág szövetségével a szabályozások miatt. Futóként elérte, ami senki másnak nem sikerült még, hogy hét amerikai csúcsot tartott egyidejűleg. 
„Pre” (így becézték) 24 évesen csúcson volt. Ám 1975 májusában a fiatal sportoló egy autóbalesetben életét vesztette. 
Az egykori hosszútávfutó legendája azonban tovább él. Több film készült életéről, és évente egy mezei futóversennyel tisztelegnek emléke előtt. Tragikus balesete helyszíne zarándokhellyé lett.
Steve Prefontaine is balkezes volt, és íráskor is bal kezébe vette a tollat. A fellelhető fotók alapján vélhetően az ún. tolótartást alkalmazta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése