2016. december 25., vasárnap

Annie Lennox bal kézzel ír

A mai szülinapos híresség 1954 karácsonyán született Skócia egyik nagyvárosában és az Ann Griselda Lennox nevet kapta. Szülei egyszerű munkásemberek voltak, de lányuk zenei érdeklődését támogatták. Zongorán és fuvolán is tanult játszani. És sokféle ténykedése mellett egy görögös szellemű tánccsoportba is járt. 17 évesen Londonba költözött, és számos formációban próbálta megmutatni tehetségét, míg végül a szerelemmel karöltve jött a siker is. 1976-ben találkozott Dave Stewarttal. Vele alapította meg 1980-ban Londonban az Eurythmics nevű újhullámos formációt (nevét Annie a gyermekkori táncos múlt kapcsán ötlötte ki).
Ők a 80-as években igen sikeresek voltak. 90-es évek beköszöntével Annie szólókarrierbe kezdett, és már a debütáló albuma (1992) nagy siker lett. S mai napig egyik legismertebb női énekese a szigetországnak. Komoly feladat lenne felsorolni azokat a díjakat, melyeket a sztár zenei teljesítményeiért kapott. Zenét ír, és filmszerepet is vállalt már. Mindemellett jelentős az emberbaráti és jótékonysági (pl. emberi jogok, nők jogai, természetvédelem, AIDS) ténykedése, melynek elismeréséül a királynőtől rangos kitüntetést kapott.
Első rövid életű házasságát követően, a második egy izraeli filmproducerrel kötettett és 1988-tól 2000-ig tartott. Egy halvaszületett kisfiú után két egészséges lánygyermeke született. Lányai már huszonévesek. Annie Lennox úgy vélte, nem ad több esélyt a házasságnak, aztán 2012-ben mégis hozzáment egy orvoshoz.
A jellegzetes hangú és külsejű énekesnőnek még említésre méltó sajátossága, hogy balkezes. Íráshoz is a bal kezét használja, és az ún. alultartást alkalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése