2011. október 15., szombat

Balkezes színészek és mindenféle szerepek

 
A filmekben nem minden esetben egyezik meg a kézhasználat a színészek kezűségével. S ezen nem is kell meglepődnünk. De tudomásul kell vennünk, hogy nem biztos, hogy az, aki egy szerepben a bal kezét használja, az életben is balkezes. Ahogyan arra sem lehet mérget venni, hogyha egy filmben valakit jobbkezesnek látunk, az a színész valóban jobbkezes.
Csak ízelítőül néhány ismert balkezest említünk összeállításunkban.

A John Noble által megformált
professzor jobbkezes

E blog előző bejegyzésében került szóba Hugh Jackman jobbkezes „mutatványa” az egyik filmjében. Ugyancsak jobbkezesnek tűnik a John Noble által megformált Bishop professzor a Rejtély c. sorozatban.
És van, amikor az eljátszott karakter éppúgy balkezes lehet, mint az őt játszó színész. Filmen is láthattuk már Emma Thompsont bal kézzel jegyzetelni, ahogyan Ben Stillert is. S bizony gyakran lesznek balkezesek a Julia Roberts által megformált alakok is.
A Szex és New York Carrie-je azért balkezes, mert Sarah Jessica Parker is bal kézzel ír. Lisa Kudrow balkezes maradhatott a Jóbarátokban Phoebe szerepében. Az NCIS McGee-je azért balkezes, mert az őt alakító színész, Sean Murray is a bal kezét használja inkább.
És itt kell említeni, amikor valós személyről szóló film esetében nem igazán figyelnek a kézhasználatra. Az Amelia (2009) című film a híres pilótáról Amelia Earhartról szól. Hilary Swank játszotta el őt, s tele voltak a lapok azzal, mennyire hasonlítanak egymásra. Bár a szemük színe is eltérő, volt egy ennél nagyobb baki a filmben. Többször is látható volt, amint bal kézzel ír. S valóban a színésznő balkezes, de korabeli filmfelvételek is bizonyítják, Amelia Earhart jobb kézzel írt.
Dicséret illeti viszont nemcsak az alkotókat, hanem a színészt, Nicole Kidmant is. Az Órák (2002) című filmben azért, hogy hiteles lehessen Virginia Woolf szerepében nemcsak az orrát engedte maszkírozni, hanem megtanult jobb kézzel írni is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése