2016. április 24., vasárnap

Shirley MacLaine jobb kézzel ír


Angol és skót vér csörgedezik Shirley MacLaine ereiben, aki egy kanadai drámatanárnő és egy virginiai pszichológus gyermekeként született 1934. április 24-én. Mire hároméves lett kapott egy öcsikét is, aki később a színész Warren Beatty lett. Ő az apjuk nevéből, míg Shirley anyjuk családnevéből alkotta művésznevét. Már kisgyermekként táncolt és énekelt. Kartáncosként lépett fel, így fedezte fel egy filmes. 21 évesen egy Hitchcock film főszereplője lett, s mindjárt az év új filmcsillagja is. Ekkor férjhez ment, és a következő évben, 1956-ban lánya született, aki felváltva lakott szüleinél, akik gyakorlatilag távházasságban éltek közel három évtizeden át.
Közben MacLaine játszott többek között a Legénylakás, az Irma, te édes és A nő hétszer c. filmekben. A hetvenes években visszavonult a reflektorfénytől: utazgatott, könyvet írt. Majd visszatért a filmezéshez, s még nem volt ötvenéves, amikor odatehette a Becéző szavak c. film főszerepéért kapott Oscar-díját a többi elismerése mellé. Valamivel később az Acélmagnóliákban láthattuk.


Azóta az írás és a filmezés is élete része. Sőt már önéletrajzi könyvét is megfilmesítették. A spirituális útkeresés kapcsán írt könyvei is újabbakkal gyarapodnak. Kap filmszerepeket is. Néhány éve a Ben Stiller rendezte Walter Mitty titkos élete c. filmben Walter anyját játszotta. És feltűnt a Downton Abbey sorozatban is.
Shirley MacLaine nevét a híres balkezesek listáin is gyakran láthatjuk. Ám jó, ha tudjuk: jobb kézzel ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése