2015. december 29., kedd

Marianne Faithfull bal kézzel ír


Marianne Faithfull
1964-ben
Az anyukája Habsburg leszármazott és Budapesten született, aztán a második világháborúban részben zsidó származása miatt elmenekült szülőföldjéről. Hozzáment egy brit katonatiszthez, aki pszichológiát tanított, és 1946. december 29-én Londonban megszületett egyetlen lányuk. Marianne hatéves volt, amikor szülei elváltak. 18 évesen a szép szőkeség zenei tehetségét felfedezték. S még nem volt 19, amikor feleség és anya lett. Ám a „rockos” életforma jobban vonzotta. A Rolling Stones köreihez tartozott, s kipróbált mindent, még a drogfogyasztás terén is komoly tapasztalatokat szerzett.
1966-ban játszott először filmben és szerepelt a 68-as Lány motorkerékpáron c. jelentős alkotásban is. Azóta is játszott filmekben, sőt! Nem nagy szerep, de Habsburg gyökerei miatt érdekesség, hogy a Marie Antoinette c. filmben (2006) Mária Teréziát formálta meg. Főszerepet kapott Irina Palm c. filmben no meg számtalan szakmai elismerést is 2007-ben.

Erre az időszakra esett két komoly betegsége (rák, hepatitis-C) is. De ezeken is túl van, dalokat ír, koncertezik, filmekben játszik. És persze emlékezik életének eseményeire, és ha úgy adódik, önéletrajzi könyveit is dedikálja. Marianne Faithfull bal kézzel ír, mégpedig alultartással. 
Mostanában Párizsban él, jó a kapcsolata egyetlen – már ötvenéves – fiával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése