2015. december 1., kedd

Woody Allen 80 éves


Olykor felbukkan a neve a híres balkezesek listáin, ugyan nem minden alap nélkül, mert tesz néha olyan mozdulatokat, mintha balkezes lenne. Ám, Woody Allen jobb kézzel ír.
Allen Stewart Konigsbergként nőtt fel Brooklynban, ahol 1935. december elsején született zsidó családban. 1952 óta használja a Woody Allen nevet, amikor már 16 évesen szövegeket írt más előadóknak. Majd színdarabokat írt, aztán a filmezés közelébe került. A hatvanas évek közepétől napjainkig számtalan Woody-Allen film készült. Sajátos humora mellett szorgalom is kell, ahhoz, hogy alkotóerejét kibontakoztassa. Színészként is több filmben láthattuk.
Bár nem megy díjátadókra, több Oscar-díja is van –– többségét forgatókönyvekért kapta, egyet pedig az Annie Hall rendezéséért. E film érdekessége, hogy a címszereplő, Diane Keaton is Oscart kapott alakításáért. Ő a való életben is társa volt Woody Allennek, akinek ezt követően Mia Farrow-val is hosszabb élettársi kapcsolata volt. Az akkor már a Central Park közelében élő híresség épp Farrow nevelt lányában talált új társra, akit 1997-ben feleségül vett. Ez már a harmadik házassága Woody Allennek. Máig együtt élnek két fogadott gyermekükkel.
Woody Allen legendás figura, aki mellesleg elég jól klarinétozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése