2012. december 28., péntek

Stan Lee 90 éves lett

Stan Lee bal kézzel ír
A képregény-ipar élő legendája 1922. december 28-án New Yorkban született Stanley Martin Lieber néven Európából bevándorolt zsidók gyermekeként. Az első képregény szövege 1941-ben jelent meg, és ekkortól használta a Stan Lee álnevet, melyet később hivatalos névévé tett. A képregény ún. ezüstkorában, olyan népszerű karakterek megalkotásában vett részt, mint az (első megjelenését tekintve) ötvenéves Pókember, Hulk és Thor, s csak egy kicsit „fiatalabb” Vasember. Képregényíróként olyan csapatok is köthetők a nevéhez, mint a Fantasztikus Négyes és az X-Men. A Marvel Comics – ma már nyugalmazott – elnökének munkássága alatt vált kis kiadóból nagyvállalattá.
És amikor kezdték filmre vinni a Marvel-képregényeket, Stan Lee nemcsak a háttérben zajló munkálatokban vett részt. A legtöbb filmes adaptációban feltűnik az alakja egy-egy rövid jelenetben postásként, járókelőként; hol, mi adódik.
A balkezes híresség 1947-ben nősült, egy lánya van. Tavaly csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, idén szeptemberben pedig pacemakert. De megérte a 90 évet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése