2015. november 19., csütörtök

Lukákosz, a görög szakács is balkezes


A görög sztárszakács 1973. november 19-én született az Amerikai Egyesült Államokban. Athénban nőtt fel, s miután elvégezte a középiskolát, Pennsylvaniában lett egyetemista, és gépészmérnökként kapott diplomát 1996-ban. Már tanulmányai alatt is kezdetben pénzkereseti lehetőségként kedvenc hobbiját, a főzést gyakorolta éttermekben. Amikor rádöbbent, számára ez több mint hobbi, a megtévesztő nevű CIA (Amerikai Kulináris Intézet) képzését követően különböző nívós éttermekben, szállodákban szerzett gyakorlatot. 2000-ben tért vissza Görögországba. Előbb szakácsként, majd főszakácsként ténykedett. Miután az előző években szakmai díjjal is elismerték, így 2008-ben elérkezettnek látta az időt, hogy saját éttermet nyisson. Jánisz, a testvére és egy barátjuk együtt vágtak bele. Chalandri (Athén egyik külvárosa) főterén modern étterme ínyencségeket kínál elérhető áron, és ehhez meglehetősen egyszerű nevet választott: Psomi & Alati (Kenyér és só.) A honlapján nevét angolosan azonosító (Yiannis Lucacos) neve azért görögül (Γιάννης Λουκάκος) is megtalálható.
Néhány év múlva már televíziós szakácsversenyek bírájaként lett ismert. Aztán kiadta receptkönyvét, mely igazi siker lett és afféle „év szakácskönyve” díjat is kapott Görögországban. Azóta szakácskönyvekkel és tévés főzőműsorokkal népszerűsíti kreatív főzést.
Főzés közben nézve, nem egyértelmű, hogy balkezes, hiszen jobb kézzel szel és vág, és ha kever, azt is jobb kézzel teszi, de ha valamit önt azt inkább a bal kezével teszi.
De ami a lényegesebb nekünk, hogy a görög celeb-szakács bal kézzel ír, az ún. tolótartással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése