2015. március 24., kedd

Steve McQueen jobb kézzel írt


Az amerikai színész Indiana államban született 1930. március 24-én. Terence Steven McQueen néven. Nem volt könnyű gyermekkora. Szülei válását követően nevelőapja próbálta megzabolázni, aztán javítóintézetbe került. Ezután tengerészgyalogos volt három éven át. Majd különböző munkák után fordult a színészet felé.
Már harminc körül járt, amikor A hét mesterlövész c. film kapcsán népszerűvé lett. Olyan filmekben játszott, mint A nagy szökés (1963), Pillangó (1973) vagy a Pokoli torony (1974). Ez utóbbival a legjobban fizetett színészek egyike lett. Elsősorban akció- és kalandfilmekben játszott. A valóságban is szerette a veszélyes helyzeteket, és filmjeiben sem kért kaszkadőrt. Olyan filmje is volt, amelyben autóversenyzőt alakított, melyhez nem kellett előtanulmány, hiszem maga is szenvedélyes motor- és autóversenyző volt. Igazi vagány volt. A rendszeres testmozgás mellett a dohányzás, ivás is életének rész volt. Számos nő számolt be, vagy számolhatna be viszonyukról. Első házasságából született két gyermeke. 73-ben az Oscar-díjas Ali MacGraw-t vette feleségül, akivel A szökés című filmjükben jöttek össze.
Utolsó éve, 1980 nem telt eseménytelenül. Harmadszor nősült, és forgatott két filmet. S megtudta, hogy tüdőrákja van. November hónapban hunyt el Mexikóban. 27 éves özvegye annak kapcsán, hogy McQueen a versenyzéshez használt védőruhák azbesztjétől betegedhetett meg, szervezetet hozott létre ezek használata ellen. 

Fura lenne azt mondani, hogy Steve McQueen ma lenne 85 éves, hiszen már ötvenévesen távozott az élők sorából. De mindhárom felesége gondolhat még ma rá. Unokája, Steven R. McQueen színészként egyre ismertebb. 
Steve McQueen neve gyakran feltűnik a híres balkezesek listáin. Ám bizonyos, hogy jobb kézzel írt. Itt egy hiteles felvétel is, melyen aláírást ad egy korabeli televíziós játékban. Azt azért érdemes megjegyezni: mivel diszlexiás volt, gyanítható, hogy őt is átszoktathatták. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése