2014. augusztus 12., kedd

Kibetűzzük Mark Knopfler aláírását!


A ma 65 éves Mark Knopflert az elsők között mutattam be a három évvel ezelőtt induló blogon. Ezúttal vegyük szemügyre az aláírását! Teszem ezt azért, mert bár Knopfler zenéje és gitárjátéka valóban tetszik, ám "motyogós" éneklése miatt nem került a nagy kedvenceim közé. Ám az aláírása annál inkább elnyerte a tetszésemet.
Az alultartással író balkezes zenész kézjegye nemcsak egyéni, de nagyon izgalmas is. Igazán művészi. A betűformák alig ismerhetők fel, de a szinte rajzolt betűi és íveinek játéka, valamint a sokszor szépen érvényesülő vékonyabb és vastagabb vonalak már-már festőivé teszik. És a zeneiség is megjelenik benne. Knopfler betűi éppúgy lépik át a számukra kijelölt zónahatárokat, mintha csak dallamot írna le, s a betűk hangjegyek lennének egy kottában.
S bár nehezen ismerhetőek fel, azért csak lehet ki lehet következtetni, hogy kézjegyének egyes részei mely betűknek felelnek meg?!
A két végével nincs is gond. A kezdőbetűje felismerhető, bár meglehetősen furcsa, hogy mennyire felül van, és hogy az egyik „lába” mennyivel hosszabb, mint a másik. A nagy teret foglaló M mögött lévő kis „valami” lehet a keresztnevének többi betűje.
A családnév kibetűzéséhez ugorjunk a végére, s onnan visszafelé haladva keressük a betűknek megfelelő alakzatokat. Az aláírás végén lévő egyetlen mozdulattal készült egy magasabb és két kisebb elemből álló, s ezekből kirajzolódó sematikus madárrajzot idéző rész a „ler” lehet. Előtte van egy jó öblös J-betűre emlékeztető alakzat, így az lehet az f-betűje, ami valóban bejárja a három zónát, még akkor is, ha leginkább az alsó zónában teljesedik ki. Érdekes, ahogyan szinte ölelkezni vágynak az alsó zónában a név közepén és az aláírás legmélyebb pontján a „p” betűvel. Az „no” ugyanúgy eltűnik, mint a keresztnév kisbetűi. A szinte csak vonallá egyszerűsödött K-betűje olyan mintha kíváncsi szurikáta lenne. 

Aláírásának a tagolása: M-ark-K-nop-f-ler, 1-3-1-3-1-3 betűnyi „ritmussal”.
S bizony még egy művész esetében is jelentőséget kell tulajdonítani annak, hogy Knopfler kézjegyében a középzónás betűk milyen jelentéktelenek, míg azok a betűk, amelyeknek joguk van a felső vagy alsó zónát érinteniük mennyivel jelentősebbek, lendületesebbek.
A mintákról: felül lévő három aláírás teljes. Az alattuk lévő két aláírásból a családnevet alkotó részt vágtam ki (nyomtatottan is ott a Knopfler név). S végezetül itt alul az a minta, mely évekkel ezelőtt hivatalos weboldalának alján volt látható, s most sokat segített a többi aláírás elemeinek azonosításában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése