2014. május 5., hétfő

Oscar-díjas színésznők

A Grafológia folyóirat aktuális, sorrendben 201. számának tematikája Női vonalak. Helyet kapott benne az alábbi összeállítás is, mely a bal kézzel író Oscar-díjas színésznőket veszi sorra.
Jennifer Lawrence
az Oscar-díjával

Akik a tavalyi díjátadóra emlékeznek, biztosan arra a fiatal színésznőre is, akit a legjobbnak választottak és akit Jennifer Lawrence-nek hívnak. Még nála is fiatalabb volt a hallássérült Marlee Matlin, amikor egy 1986-os filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Ugyanezen esztendőben mellékszereplőként kapott díjat a szintén balkezes Dianne Wiest. Ő nyolc évvel később újabb Oscar-díjjal gazdagodott ugyanebben a kategóriában. Említsük a másik kategóriájában duplázót! Hiszen Hilary Swank már két Oscart vehetett át legjobb főszereplőként. Amikor egy 1999-es filmért díjazták, a legjobb női mellékszereplő is a balkezesek közül került ki, mégpedig Angelina Jolie személyében.
Eva Marie Saint ugyancsak mellékszereplőként kapta meg a szakmai elismerést. A 90. évében járó színésznő a szobrocskát már hat évtizede tudhatja magáénak. Goldie Hawn Oscar-díj is túl van már a negyvenen, ahogyan Cloris Leachman díja is. Whoopi Goldberget a Ghostban nyújtott alakításáért találták méltónak az aranyszobrocskára.
Ugyancsak egy legendás film, az Annie Hall főszerepe hozta el az Oscart Diane Keatonnek. Emma Thompson Oscarjait a 90-es években kapta. Az angol színésznő első ízben színészi munkájáért, másodízben az Értelem és érzelem forgatókönyvírójaként kapta a filmes szakma rangos elismerését.
Julia Robertset már korábban is jelölték a legjobb női alakítás díjára, de végül az Erin Bronkovich-film hozta el számára az Oscar-díjat. S lehet, hogy a 74. Oscar-gáláról Nicole Kidman csalódottan távozott, de a következő évben újra a jelöltek között ülhetett, s ekkor ő vehette át a legjobb női főszereplőnek járó szobrot, Virginia Woolf megformálásáért, Az órák című filmben. A balkezes színésznő külön elismerést érdemelne azért, hogy e szerep hitelessége kedvéért megtanult jobb kézzel írni.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése