2014. május 20., kedd

Joe Cocker is balkezes

A kiváló énekes ma tölti be 70. életévét. John Robert Cocker néven született az angliai Sheffieldben. 15 évesen már zenélgetett, s még nem volt húsz, amikor egy lemezcég felfigyelt a rekedtes hangú előadóra. Néhány év múlva pedig Woodstock-ban (1969) egy Beatles-dallal aratott sikert. S gyakorlatilag ezáltal lett a léggitározás meghatározó személyisége is. Ekkortól indult be igazán zenei karrierje. Pályája kisebb csendekkel tarkított, de az autodidakta művész folyamatosan ott van a legjobbak között. Több díjjal is elismerték. Sikeres és népszerű művészt. „Fehér soul-énekes vagyok” – mondja magáról. Ám Joe Cocker már-már legenda, akinek zenei életműve több mint öt évtizedet ölel fel. A veterán énekes több ízben hazánkban is koncertezett. 
13 évig tartott egy hosszabb kapcsolata, majd azt követően találkozott a feleségével, aki segítette abban, hogy életét pótszerek nélkül élhesse. 1987-ben kötött házasságot amerikai feleségével, s ma már a brit énekes vele él Amerikában. Sokfelé turnézik, szabadidejében szívesen sétálgat a kutyájával és örömét leli a kertészkedésben is.
Joe Cocker balkezes, nemcsak léggitározáskor látszik ez, akkor is, amikor ír. A balkezesek által alkalmazott jellegzetes kéztartások közül az ún. alultartást használja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése