2013. október 7., hétfő

Desmond Tutu bal kézzel ír

Desmond Tutu
bal kézzel ír
Desmond Tutu 1931. október 7-én egy Johannesburg közeli településen született. Bár vonzotta az orvosi hivatás, az apját követve, mégis tanár lett. Majd otthagyta a pályát a bantukat hátrányos helyzetbe hozó oktatási szabályozás hatására, és a hit felé fordult. Miután 1961-ben anglikán lelkésszé szentelték több évet töltött Angliában, ahol tanult és szolgált is. 1967-ben tért vissza szülőhazájába. Dél-Afrikában több évtizeden keresztül lelkészként és teológiai előadóként ténykedett.
Amikor már komolyabb egyházi pozíciókat töltött be, külföldi útjain felhívta a nemzetközi közvélemény figyelmét a dél-afrikai belpolitikai helyzetre. Az apartheid elleni küzdelemben az 1970-es évek végétől kezdve vállalt komoly szerepet. Ezt a tevékenységét 1984-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. Kapott Albert Schweitzer-díjat (1986) és Gandhi-békedíjat (2005) is.
Feleségét még a tanárképzőn ismerte meg, egy fiúk és három lányuk született.
Egy évtizeden át formálgatta gyermek-bibliáját, mely képeskönyvben számos nyelven megjelent és kedvező volt a fogadtatása.
A ma 82 éves Tutu már visszavonult a nyilvános élettől, de alkalmanként felszólal a demokrácia és az emberi jogok védelmében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése