2013. október 30., szerda

Maradona: ballábas klasszis, jobb kézzel ír

Maradona a tollat
jobb kezében tartja
Buenos Aires egyik szegénynegyedében született 1960. október 30-án. Háromévesen kapta első futball-labdáját, s már tízévesen nyilvánvaló volt tehetsége. Néhány évvel később labdazsonglőrködéssel szórakoztatta a közönséget. 16 évesen már a felnőttek között játszott, s még nem volt 17, amikor a felnőtt válogatottban bemutatkozhatott (egy Magyarország elleni mérkőzésen). És éppen fiatal kora miatt még nem lett válogatott akkor.
1984-tól hét évig egy olasz klubban játszott. Akkoriban a világ legjobb játékosa volt. Természetesen az argentin válogatottban is főszerep járt neki, s az 1986-os világbajnokságot meg is nyerte Argentína. Diego Maradonát a labdarúgás történetében a legnagyobb nevek között említik. És gyakran felbukkan a neve a híres balkezesek listáin is. Nem kizárt persze, hogy a ballábas klasszisnak a bal keze az ügyesebb, ám minden fotóján jobb kézzel ír.
Aktív pályafutása után derültek ki személyes problémái. Hazájában rendkívül népszerű. Fanatikus rajongói a kultuszát egészen az egyházalapításig fejlesztették. Argentínában Maradona mezszámára (10) utalva a tízpezós a szlengben egyszerűen csak „Un Diego”.
Házasságából két lánya született, s egyikük révén már nagypapa is lett. Fiúunokája már ügyesen bánik a labdával. Két fiáról is tud a világ, az egyik már felnőtt, Olaszországban él és profi labdarugó. A másik fia még kisbaba, hiszen idén született.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése