2013. július 30., kedd

Lisa Kudrow ötvenéves lett

Lisa Kudrow
bal kézzel ír
Az amerikai színésznő 1963. július 30-án született Kaliforniában Lisa Marie Diane Kudrow néven. Háromgyermekes családban nőtt fel. A beceneve Smart, s ez eszes, ügyes jelentéssel is bír. S bizony Lisa, aki ugyan gyerekkorában tanult gitározni és kiválóan teniszezett, biológiából szerzett diplomát 1985-ben. Úgy tervezte kutató orvos lesz, és mire betölti a harmincat lesz három gyermeke.
Az egyetem után fejfájáskutató apja mellett kezdett dolgozni, ám egy ismerőse biztatta, hogy komika legyen. Hallgatott rá! Az első színjátszás tanára a magyar származású Cynthia Szigeti volt. Kisebb szerepek után egy televíziós sorozatban, 1992-ben megkapta Ursula Buffay szerepét. S az 1994-ben induló – és számára ismertséget hozó – Jóbarátokban tulajdonképpen a korábbi karaktert játszotta tovább, Phoebe Buffay a fellegekben járó lány szerepében. A sorozat egy évtizedig futott, de közben Lisa magánélete is szépen haladt. 1995 kötött házasságot egy francia reklámszakemberrel. (Maga is kiválóan beszél franciául.)
A Jóbarátok szereplői közül őt jelölték először Emmy-díjra, melyet 98-ban kapott meg. Ugyanebben az évben született meg a fia. Amikor a való életben Lisa terhes lett, a sorozatban Phoebe a bátyja gyermekeivel volt várandós. S talán arra is emlékeznek, hogy amikor gitározott, a gitárt a jobbkezes többséghez hasonlóan tartotta kezében. Pedig Lisa Kudrow balkezes, és még vegetáriánus is. Nagy rajongója Diane Keatonnak, akivel a Női vonalak című filmben játszhattak együtt. Még jónéhány mozifilmben játszott és komédiasorozatokban is. Ő írta és a főszerepet is játszotta a több évadot megélt Web Therapy sorozatban. 2010-ben egy hírességek családi gyökereit kutató sorozat egyik epizódjában Lisa Kudrow Fehéroroszországban és Lengyelországban is járt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése