2013. július 5., péntek

Szutyejev jobb kézzel írt, ballal rajzolt

Vlagyimir Szutyejev 110 évvel ezelőtt, 1903. július 5-én született Moszkvában. Apja orvos és művészetkedvelő ember volt. Szutyejev egyetemi tanulmányait követően főként illusztrátorként és karikaturistaként tevékenykedett. 1931-ben debütált rajzfilmrendezőként. Majd jelentős szerepet vállalt a szovjet animációs filmgyártásban. 50 film forgatókönyvírója vagy rendezője volt, később oktatott is. A világhírű alkotó majdnem kilencven éves volt, amikor 1993 tavaszán elhunyt.
Mi elsősorban a gyermekek számára készült vidám és tanulságos meséi, bájos figurákkal teli könyveiről ismerjük. Ezeket a második világháborút követően kezdte írni és rajzolni, s a világ számos nyelvére lefordították.
A vidám mesék fülszövegén így vall magáról: „Grafikus vagyok. Gyerekkoromtól megszoktam, hogy bal kézzel rajzoljak, de írni jobb kézzel tanítottak, mondván: írni csak jobb kézzel szabad. Amikor kigondolom a meséket, mindig a jobb kezemben tartom a tollat, a balban pedig a ceruzát vagy az ecsetet. Ez így nagyon kényelmes: a jobb kéz írja a mesét, ezalatt a bal vidám képeket rajzol. De fordítva is előfordul: előbb a bal kéz rajzol, utána a jobb kép alá írja a szöveget. Így hát mindkét kezemmel dolgozom, hogy nektek, kis barátaim, vidám, érdekes mesét és hozzávaló rajzot kanyarítsak.”

Szutyejev önmagát is megörökítette munka közben. Nemcsak őt magát és bal kézzel készült rajzát, hanem jobb kézzel írt aláírását is bemutatjuk itt.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök hogy a karácsonyfa alá a 4 éves ikerunokaimnak az Jézuska általam odaküldi ezta BÁJOS, SZÉP, NÁGYON KEDVES MESEKÖNYVET! Köszönet a Móra kiadónak!sok ilyen szép könyvet várok tőlük még!

    VálaszTörlés