2013. május 4., szombat

Dick Dale a balkezes gitáros

Dick Dale bal kézzel
dedikál
Keleti ősökkel tűzdelt amerikai családba született Richard Anthony Mansour néven 1937. május 4-én Bostonban. Nagybátyja révén libanoni zenéket tanult, majd különböző hangszereken kezdett játszani. A gitárt fordítva tartja, de a húrozása nem követi a balkezes „logikát”. Dick Dale már akkor nyomta a rock and roll, amikor még öltönyben léptek fel a zenekarok.
A világ 100 legjobb gitárosának listáján 2003-ban és 2011-ben is ott volt. S e névsorból kevesen mondhatják el magukról, hogy hatással voltak a legnagyobbra, a szintén balkezes Jimi Hendrixre. Ő igen! Bár nem lett belőle legenda, pedig kitalálta a szörf stílust, mestere a gyors gitárjátéknak és a különös skáláknak. A hatvanas években volt sztár Amerikában, és néhány világhírű száma is volt. A vájtfülűek felismerik jellegzetes szaggatott gitárjátékáról és egyedi hangzásról.
Nemcsak balkezességével lóg ki a sorból, nem tipikusan rockzenészes hozzáállása: semmi drog, semmi alkohol. Az egészségtudatos híresség környezetvédelmi aktivista is. No meg valódi ezermester. Lovakkal és egzotikus állatokkal foglalkozik; otthona, olyan mintha egy dzsungelben élne. Ért a harcművészetekhez, az íjászathoz és a repüléshez.
Bár a rákkal már küzdött egy nagyot, de azért az ő korosztályából kevesen vannak ilyen formában. Bizony tavaly már 75 éves volt. Az elmúlt években fiával, Jimmyvel egyre gyakrabban koncertezett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése