2019. november 15., péntek

Enyedi Ildikó bal kézzel ír

Ma születésnapos Enyedi Ildikó filmrendező és forgatókönyvíró. Az édesapja neves közgazdász volt. Egyedi Ildikó közgazdász diplomával kezdte tanulmányait 1979-ben a Színház és Filmművészeti Főiskolán. S már a 80-as évek elején kísérleti filmesként indult a pályája. Első nagyjátékfilmjével (Az én XX. századom) a Cannes-i filmfesztiválon 1989-ben a legjobb elsőfilmesnek járó díjat kapta.
Ezt követő filmjei (pl. Bűvös vadász, 1994; Tamás és Juli, 1997; Simon Mágus, 1999) sem maradtak észrevétlenek. Filmjeinek sajátos hangulata van, forgatókönyveit is többnyire maga írja.
A rendező az új évezred elején inkább díjakat kapott, mint lehetőséget a filmkészítésre. 2011-ben doktorált a Színház és Filmművészeti Főiskolán.
Rendezői pályájának eddigi csúcsára 2017-ben ért fel. S a díjak mellett nagy visszhangot is kapott Testről és lélekről című filmjének köszönhetően maga a rendező is újabb elismerésekben részesült. Többet szerepelt a médiában. Ezen megjelenéseit látva merült fel bennem, hogy Enyedi Ildikó is a balkezesek táborába tartozhat. S bizony így van. Íráshoz is a bal kezébe veszi a tollat, s egyértelműen az ún. alultartást alkalmazza.
S ami még örvendetesebb, hogy ez a siker újabb film készítés lehetőségét hozta: német, olasz és francia koprodukcióban visz filmre egy történetet Füst Milán regényéből. Előreláthatólag 2020 őszén láthatjuk.
Egy mondat erejéig magánéleti alapinfók róla: a Budapesten élő forgatókönyvíró és rendező német férje irodalmár, két gyermekük van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése