2019. június 17., hétfő

Michel Pastoureau bal kézzel

A francia professzor 1947. június 17-én született Párizsban. Az Ecole des Chartes-on és a Sorbonne-on tanult. Középkori heraldikával foglalkozott 1972-es diplomamunkájában, majd történészként és levéltárosként ténykedett, 1983-ban lett professzor. 
Kevés lenne, ha azt mondanánk róla, hogy a középkor történetére szakosodott, mert életműve igen gazdag. Michel Pastoureau a publikáló történészek és művelődéstörténészek közül nemcsak szorgalmával tűnik ki. Szakcikkei témakörei az irodalomtörténet, a jelképek és szimbólumok története, az állatok és növények története, a heraldika és pecséttan, az ikonográfia és a művészettörténet területét érintve már igazán színes! De még a színeket is említenünk kell, hiszen ez az ő egyik specialitása. Michel Pastoureau több szín általa megírt történetét is közreadta. Így a vörös, a kék és a zöld is sorra került. A feketéről szóló kötete, amely hazájában a 2008-as év egyik könyvsikere lett, magyarul is megjelent. A színekkel továbbra is foglalkozik műveiben. 
Eddig több mint 60 könyvet írt, s több mint harminc nyelven olvasható valamely műve. 2018-ban a farkas kultúrtörténetéről jelent meg egy könyve, az előző esztendőkben a medvének és a disznónak is szentelt egy egész könyvet. 
Bár nem hiszem, hogy témaötlet híján lenne, de igazán írhatna egy könyvet a balkezesség története kapcsán is. Ez a téma közel állna hozzá, hiszen Michel Pastoureau is a balkezesek táborába tartozik. Alultartással ír, és azért, hogy kézre álljon neki, elfordítja az írásfelületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése