2018. május 16., szerda

Andrzej Duda balkezes

A lengyel államfő Krakkóban született 1972. május 16-án. Andrzej Sebastian Duda szülei a tudomány emberei, mérnökből lett tanárok. Andrzej az elsőszülött, két húga van (a gyerekek között 8-8 év a korkülönbség). Még tanulmányai befejezése előtt megnősült. Felesége német nyelvet oktat. Egyetlen lányuk 1995-ben született, jogi tanulmányait végzi.
Andrej Duda 12-18 esztendősen a cserkészek közé tartozott. A jogi diplomájának megszerzését követően jogot tanított. A 2000-es évek elején kapcsolódott be a politikába. 2005 januárjában megszerezte doktorátusa, s még abban az esztendőben megnyitotta ügyvédi irodáját. Ezidőtájt a Kaczynski fivérek alapította nemzeti konzervatív párt munkatársaként kezdett tevékenykedni. Később igazságügyminiszter-helyettes majd államtitkár lett Lech Kaczynski csapatában. Az elnök 2010-es halála után visszahúzódott, de nem hagyott fel végleg a közéleti tevékenységgel.
2014-ben lett az Európai Parlament tagja. A 2015-ös elnökválasztáson pártja elnökjelöltjeként indult, s a választási győzelme után 2015. augusztus 6-ától a Lengyel Köztársaság elnöke. Tudni lehet róla, hogy tanulóéveiben síversenyeken vett részt, és még mindig szeret síelni. Hithű katolikus.
Andrzej Duda bal kézzel ír, az ún. tolótartással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése