2017. július 22., szombat

Albert Brooks bal kézzel ír

Albert Brooks
tolótartással ír
Ma 70 éve, 1947. július 22-én született a kaliforniai Beverly Hillsben és az Albert Lawrence Einstein nevet viselhette. Nagyszülei osztrák és orosz zsidó bevándorlók. Anyja énekes és színész, apja komédiás volt. Albert 19 éves korában változtatta meg a nevét, és komikusként kezdte karrierjét. A 70-es évek végén már filmszerepeket is kapott, és maga is belevágott a rendezésbe.
Filmográfiájából csak néhány alkotást emeljünk ki! Az Apósok akcióban (2003) című filmben főszerepet kapott, s megcsillogtathatta komédiázó tehetségét is.
Az itt említett két filmben nemcsak főszereplőként, hanem forgatókönyvíróként és rendezőként is ott van Albert Brooks neve. Az Anya (1996) c. filmjében negyvenes éveiben járó írót alakít, s ez film több szakmai elismerést is kapott. A múzsa csókja (1999) c. filmjében alkotói válságban lévő forgatókönyvírót alakított.
Albert Brooks hazájában rekedtes szinkronhangként is ismert, főleg animációs filmekhez kérik fel.
Már majdnem ötvenéves volt, amikor megnősült, és hamarosan két gyermekük született.
Íróként az első regénye 2011-ben jelent meg, és 2030 a címe. Albert Brooks, ha kézzel ír, a bal kezébe veszi a tollát, és az ún. tolótartással veti papírra sorait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése