2017. július 28., péntek

A költő John Ashbury bal kézzel ír

A ma 90 éves amerikai költőt élő klasszikusként tartják számon.
1927. július 28-án született a New York állambeli Rochesterben és egy farmon nőtt fel. Apja termelő, anyja tanárnő volt, ám anyai nagyapja egyetemen tanított, ő adott sok könyvet a kezébe. John 12 esztendős volt, amikor az öccse meghalt.
Bár diákkorában írt verseket, eleinte festőnek készült. A Harvard Egyetem irodalmi folyóiratánál is ténykedett, szakdolgozatát pedig W. H. Auden költészetéről írta. 1949-ben diplomázott. Az ötvenes évek elejétől New Yorkban élt, és a New York-i költői iskola – az utolsó nagy hatású avantgárd csoportosulás – meghatározó alakja lett.
Éveket töltött Párizsban (1962-66), ahol a szürrealizmus is hatott rá. Valamint ennek folyományaként számos francia költő művét ültette át angolra. A hatvanas évek második felében visszatért Amerikába, hogy megözvegyült apja közelében legyen.
A hetvenes évek közepén nyolcadik verseskötetének kapcsán már a nagyközönség is megismerte Ashburya nevét. És az amerikai költők elitjébe került. Díjainak listája egyre hosszabbodik, legtöbbször a Pulitzer-díját említik. Versei ugyan nem könnyűek, de van mélységük, így jogosan hangoztatják hazai irodalmárok, hogy ideje lenne már önálló Ashbury-kötet megjelenésének magyar nyelven (és nem pusztán azért, mert ő a nemzetközileg legismertebb kortárs amerikai költő).
Ashbury 25 esztendőn át volt műkritikus. A 70-es évek elején kezdett tanítani, s később a nevezetes Bard College professzora lett.
Ami a magánéletét illeti: Ashbury fiatalkorában tisztázta magában, hogy saját neméhez vonzódik. Partnerével 1970-ben találkozott. Együtt élnek, hol New York-i, hol hudsoni otthonukban.
John Ashbury, aki XX. századi amerikai költészet megkerülhetetlen alakja, balkezes, horgas kéztartást alkalmazva bal kézzel ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése