2016. július 10., vasárnap

Nikola Tesla is balkezes volt

Tesla jobb kézzel írt
Tesla 160 évvel ezelőtt 1856. július 10-én (esetleg 9-én éjfél tájékán), villámlások közepette született egy a mai Horvátország területén lévő településen (akkor még a Monarchia része).
Önéletírásából tudjuk, hogy természetes balkezes volt, de iskoláskorában átszoktatta magát a jobb keze használatára. Három év alatt sikerült kétkezessé válnia. Ezért is van az, hogy több helyütt őt ambidexterként vagy kétkezesként említik.
18 évesen már öt nyelven beszélt. A szerbek mai büszkesége 25 évesen Budapestre jött, s elektromérnökként dolgozott. Több európai munka után Párizsba került Edison cégéhez. Majd onnan 28 évesen áthajózott Amerikába, s a nagy példakép Edison munkatársa lett. Ám az ifjú zseni és a nagy ember nem jöttek ki. Munkamódszerük is más volt. Ezen kívül Edison az egyenáramban, Tesla a váltóáramban hitt. Ő bár számtalan találmánya volt, nem tudta ezeket üzleti sikerekre váltani, ahogyan Edison, vagy ahogyan Marconi képes volt.
Az 1920-as évektől már egyre visszavonultabb életet élt. Szegényen halt meg 86 évesen, 1943 januárjában New York egyik hoteljában. Bár sosem kapott igazi elismerést életében, az utókor már formálja mítoszát.
Zseni volt, aki megelőzte korát. Tesla képességeiről legendák keringtek, teljes könyveket képes volt fejből megtanulni, illetve kivételes vizuális memóriája volt. 146 szabadalmat jegyeztek be a nevével, és csak halála után ismerték el a rádió feltalálójaként. Voltak furcsa szokásai is, és nagyon tartott a kórokozóktól. De ami a lényeges: Tesla is a kiemelkedő balkezesek táborába tartozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése