2016. február 10., szerda

Az úszólegenda Mark Spitz bal kézzel ír


Mark Spitz dedikál
1950-ben e napon született Mark Andrew Spitz egy kaliforniai városban. Kisgyermekként már tudott úszni. Az apja, aki a katonaságnál volt sportoktató, elhatározta, hogy világklasszis úszót nevel belőle. S így is lett. Mark Spitz 9 évesen kezdte a versenyzést, s már 16 évesen megdöntött egy felnőtt amerikai csúcsot.
68-ban a Mexikói Olimpián mutatkozott be, és már érmekkel tért haza. Ám ezzel, mivel már akkor a nagy esélyest látták benne, sem a szakemberek, sem önmaga nem lehetett elégedett.
Négy év múlva, Münchenben pályája csúcsán 7 olimpiai aranyat nyert, és mindet világcsúccsal. Otthon nemzeti hősként fogadták. Mark Spitz nemcsak eredményesen, hanem elegánsan is úszott. Az olimpiát követően 22 évesen abbahagyta a sportot, mondván, eleget nyert, hadd nyerjen más is. 1973-ban megnősült és fogorvosként kezdett dolgozni. Jellegzetes bajszát is leborotválta. Később aztán üzletember lett. No meg szakkommentátorként is működött. Közel a negyvenhez kísérletet tett a nagy visszatérésre, de az olimpiai csapatba nem került be. Már csak hobbija az úszás.

Mark Spitznek két felnőtt fia van. Nemcsak a sport-legendák között, hanem a balkezes hírességek között is ott a helye. Íráskor a bal kezében tartja a tollat és az ún. tolótartással ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése