2015. július 30., csütörtök

Christopher Nolan rendező bal kézzel ír


Christopher Nolan
Az angol-amerikai filmrendező 1970. július 30-án született Londonban, teljes neve Christopher Jonathan James Nolan. Chris a középső fiú volt a családban. Apja angol, anyja amerikai. A gyermekkorát gyakorlatilag felváltva Angliában és az USÁ-ban töltötte. Így nem csoda, ha az angoljába némi amerikai akcentus is vegyül. Az is "angolos" az esetében, hogy kedveli James Bondot és a Radioheadet, no meg gyakran iszik Earl Grey teát. A bal kézzel író rendezőnek van még egy – alig észrevehető – különlegessége: piros-zöld színtévesztő.
Már gyermekkorában kezébe vette a kamerát (Super 8-ast), majd irodalmat tanult, de a filmezés volt az ő útja. Ma már a legjobb filmrendezők egyike. Olyan filmeket kell említenünk, mint például a Memento, a Batman – Kezdődik, A Tökéletes trükk, az Eredet, A Sötét lovag. A rendezés mellett forgatókönyvíróként és producerként is ténykedik. Az öccse Jonathan Nolan is több filmjénél forgatókönyvíróként működött közre. 

A ma 45 éves Nolan Los Angelesben él feleségével, Emma Thomas producerrel, és négy gyerekükkel. Egyikük, az akkor 20 hónapos Magnus az Eredetben is látható volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése