2015. július 13., hétfő

A Live Aid neves balkezesei


Úgy adódott, hogy e blog 300. bejegyzésben harminc évvel ezelőtti eseményre emlékezhetünk. Az 1985. július 13-án, szombaton zajló szuperkoncert két fő helyszíne London (Wembley Stadion) és Philadelphia (JFK Stadion) volt. Talán elfogadható a részrehajlás, ha a számtalan fellépő közül éppen a balkezeseket vagy korábban már bemutatott balkezesként számon tartott hírességeket emeljük ki.

A londoni fináléban elől David Bowie (öltönyös) és Bob Geldof,
mögöttük Paul McCartney (takarásban) és George Michael.

Akit elsőként illik említeni, az az esemény lelke és az ötletgazdája Bob Geldof. Aki azzal együtt, hogy valójában ír, mégis lovagi címet kapott a koncert és a segélyprogram megszervezéséért Anglia királynőjétől. Geldofon kívül, aki zenekarával maga is fellépet a londoni Wembley stadionban színpadán, említsük még Paul McCartney-t, aki idővel ugyancsak megkapta ezt a kitüntetést, ott volt fellépők között, és köztudottan balkezes.
David Bowie is emlékezetes alakja ennek az eseménynek. És ott volt a londoni fellépők között George Michael is. Énekelt egy dalt Elvis Costello is, aki a gitárját éppúgy hagyományosan tartja kezeiben, mint a Dire Staits frontembere Mark Knopfler. A Dire Straits produkciójába Sting is beszállt – akinek balkezességét nem tudtuk megerősíteni. Sting Phil Collins-szal is együtt zenélt és dalolt.
Phil Collins, aki ugyancsak balkezes, kihagyhatatlan e felsorolásból. Ugyanis amint Londonban végzett, repülőre szállt és az amerikai koncert helyszínére utazott. Ahogyan Londonban úgy Philadelphiában is elénekelte akkor menő dalát. No meg dobosként is hasznát vették a tengerentúlon, így pl. a Led Zeppelin alkalmi zenészeként is szerepelt, s ő maga konferálta fel a honfitársait, Robert Plant csapatát.
A philadelphiai fellépők között két láthatóan balkezes gitárost említhetünk: az egyikük Tony Iommi (Black Sabbath), a másikuk pedig Elliot Easton (The Cars).
Az amerikai koncert utolsó fellépőjének személye igazán méltó egy ilyen horderejű eseményhez, ő nem más, mint Bob Dylan. Róla is hírlik, hogy balkezes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése