2015. február 13., péntek

Hobo 70 éves


Hobo hetven – lehetne e nap aktuális alliterációja. Ma, születésnapján koncertet ad a Nemzeti Színházban a Kossuth-díjas Földes László. E tényre, így ebben a formában, még maga is rácsodálkozik. Az öniróniából jelest érdemlő magát ripacsnak és exhibicionistának tekintő alkotó azért elégedett lehet, bár a valahányadik alabárdos szerepét még várja!
Földes László előbb volt balkezes, mint Hobo. Ifjúkori beceneve jól jött 1978-ban, amikor a HBB megalakult. Hamar befutottak, s az addig álnéven publikáló irodalmár 33 évesen a blues-rock zenekar frontembere lett. S éppen 33 évig tartott a HBB története is. Hobo így nyilatkozott egy évtizede: „amit csinálok, azt fontosabbnak tartom magamnál”.
Hobo 70! Ilyenkor nem lehet nem visszanézni, de Hobo jelen van. Családi élete boldog, remek zenekara van, a tervek és teendők foglalkoztatják a ma már szerzőként és előadóként is az irodalom, a zene és a színház hármasának bűvkörében élő művészt.
A balkezes Földes Lászlót gyermekként megpróbálták átszoktatni, így jobb kézzel is megtanult írni, de azzal ma már nehézkesen megy neki. Hobo a balkezes írástechnikák közül az ún. alultartást alkalmazza, mint ahogyan ezen a felvételen jól látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése