2015. február 19., csütörtök

Tony Iommi bal kézzel ír


A balkezes Tony Iommi
alultartással ír
Frank Anthony Iommi néven 1948. február 19-én született. Az angol zenésznek olasz felmenői vannak. Birminghami munkáscsalád egyetlen fiaként nőtt fel. Apja is játszott hangszeren, Tony pedig gitározni tanult, balkezes módra. Esztergályos lett, s baleset során elveszítette néhány ujjpercét, s emiatt úgy tűnt lehetetlen, hogy gitározzon. Próbált átszokni jobbkezes játékra, sikertelenül, majd bőrrel kombinált fémgyűszűkkel pótolta testi hiányát. Ennek csaknem ötven éve, és Tony Iommi még mindig gitározik, nem is akárhogyan. Ő valódi gitáros legenda. A Black Sabbath alapító tagja és dalszerzője, és az az egyetlen olyan tag, aki az összes Black Sabbath lemezen játszott.
Szólókarrierbe is belekezdett, valamint a Black Sabbath még három tagjával Heaven and Hell néven is turnézott.
Már hatvanéves múlt, amikor az hírlett, hogy a hosszú évek gitározása megtette hatását, a csuklóízületének porcai oly mértékben elkoptak, hogy fájdalmassá vált a hangszerén való játék számára. Kezelésre szorult.
Majd 2012-ben nyirokrákot diagnosztizáltak nála. A következő évtől már dolgozott a Black Sabbath, és több évtizedes kihagyás után újra turnéznak, és természetesen Tony Iommi szólógitározik.
Ugye aligha lehetett volna Iommi könyvéhez jobb címet kölcsönözni a legjobb metál-dal kapcsán, mint az „Iron Man”!
Szinte a 35. születésnapjára kapta 1983-ban született lányát. Toni-Marie Iommi énekesnő és Finnországban él párjával. Érdekes, hogy Tony Iommi jelenlegi felesége Maria, a svéd énekesnővel 1999 óta él együtt Angliában.
Tony Iommi bal kézzel alultartással ír, és amikor csak teheti, elfordítja az írófelületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése