2015. január 21., szerda

Jeff Koons is balkezes


Ma lett 60 éves az amerikai képzőművész, aki Jeffrey Koons néven született a pennsylvaniai York városában. Apja kereskedő volt, s a kis Jeff már gyermekkorában cukorkát árult, amelyeket színes papírba csomagolt. Később művészeti iskolába járt. Az egyetem elvégzése után költözött New Yorkba és a modern művészetek múzeumában dolgozott. Ezt követően pedig brókerként ténykedett.
A 80-as években figyeltek fel rá, s lett egyre népszerűbb az alkotásaival. Hogy művei milyen művészi értéket hordoznak, arról lehet diskurálni, de hogy Koons ért az önmarketinghez, azt aligha vonhatjuk kétségbe. S bizony a hírnév gyakran „értékesít” fel bármit. A neve pedig már kitörölhetetlen a kortárs képművészetből.
Jeff Koons elmondhatja magáról, hogy 17 évesen találkozott Dalíval, később pedig „hancúrozhatott” Ciccolinával. Ez utóbbi folyományaként az eredetileg Staller Ilona nevű hírességgel kötött házasságából született Ludwig fiúk, aki jelenleg anyja választott hazájában, Olaszországban él. Koons újranősült, s hogy teremtő ereje nemcsak a művészetben nyilvánul meg, bizonyítja, hogy a házaspárnak már hat gyermeke van. S családjával pazar körülmények között élhet Manhattanben a műveiért jelentős összegeket bezsebelő művész.
Jeff Koons bal kézzel, az ún. tolótartással ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése