2015. január 27., kedd

James Cromwell 75 éves


James Cromwell
bal kézzel ír
Felmenői révén angol és ír vér csörgedezik az amerikai színész ereiben és történelmi nevet visel, ami még történelmibb, ha a teljes nevét kiírjuk: James Oliver Cromwell. Los Angelesben született 1940. január 27-én. New Yorkban nőtt fel, és ezt a „felnövést” nagyon komolyan vette, hiszen magassága két méter körüli. Sok filmben tűnt fel jellegzetes alakja. De elsősorban a Babe címűt illik említeni, melyben ő alakította a gazdát, s ezért a szerepéért Oscar-jelölést is kapott. A királynő (2006) c. filmdrámában Fülöp herceget alakította. És négy alkalommal játszott amerikai elnököt. Ezek közül külön említést érdemel, amikor George H. W. Bush, korábbi balkezes elnököt formálta meg a W. című filmben.
Hogy színész lett, talán nem véletlen! Az anyja színésznő volt, apja pedig John Cromwell (1887-1979) színész és rendező, akinek a negyedik házasságából született. S akinek köszönhetően az ő génjeiben is ott lehet a hosszú élet esélye, mindemellett James Cromwell már vagy jó négy évtizede vegetáriánus lett. 
Az első házassága tíz évig tartott, a második már csaknem két évtizedig (ott egyébként a feleségének ő már a 4. férje volt). Három gyermeke született. Egyik fia (John) magasabb apjánál, és az utóbbi években már játszottak is együtt néhány filmben. 
A balkezes színész az ún. tolótartással ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése