2014. július 13., vasárnap

Rubik Ernő 70 éves


Ha tudjuk, hogy Rubik Ernő 30 éves volt, amikor híres kockáját megalkotta, s ha idén a kocka már 40 éves, sejtjük, hogy ez évben a feltaláló is kerek szülinapot tarthat. Rubik Ernő ma 70 éves. Ez alkalomból néhány fellelhető kézjegyét mutatjuk be. A nagyvilágban Rubik Ernő az egyik legismertebb magyar, s bár Rubik-kockája sokaknak lehet, kevesen birtokolhatják az aláírását.
Rubik Ernő aláírásai általában kételeműek. Vagy mindkét nevét kiírja, vagy legalább egy E-betűvel jelzi a keresztnevét. Olyan aláírást nem leltem, amelyen csak a Rubik név önmagában állna. Ha nevéből csak ennyit írt le, akkor legalább az évszámot is odatette után.

Mivel nemzetközi híresség, olyan aláírásokat is találhatunk tőle, amelyeken a névelemek az eredeti sorrendben kerülnek egymás után (a képen felül). Meg olyanokat is, amelyeken a keresztnév kerül a családnév elé (a képen alul). A számunkra megszokott sorrendben készült Rubik Ernő aláírások névelemei alig különülnek el, szinte egybeírja azokat. Míg a számára is idegen változat „Ernő Rubik” leírása esetén megvan az ideális szóköz. Érdemes még megfigyelni, hogy az utolsóként leírt betűje mindig baltendenciás elemmel zárul. Ezekbe a balra tartó, visszanyúló végvonalakkal építi be az „i” illetve az „ő” betűk ékezeteit. Az aláírások legjobban felismerhető betűje, a családnév kezdőbetűje, az R, a többit már nem olyan egyszerű kiolvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése