2014. március 14., péntek

Balkezességre utaló jelek Petra Kvitova aláírásában

Ugyan tudjuk, hogy a balkezes teniszező Petra Kvitova bal kézzel is ír, érdemes néhány a balkezességre utaló jelet mutatni az aláírásban.  
A balkezességről árulkodó egyik leggyakoribb jel a kézírásban a t-áthúzás iránya. Ugyanis a balkezesnek úgy esik kézre, ha jobbról balra (azaz az írásirány tekintetében visszafelé) haladhat ennél a mozdulatnál. A cseh teniszező részlegesen kiírt családnevében („Kvit”)  jól megfigyelhető a balra tartó t-áthúzás.
Keresztnevének közepén is van egy t-betű, amelyet mondhatjuk, hogy duplán húz át. Bár az áthúzása annyira alacsonyan van a betű törzsvonalán, hogy inkább csak afféle „talpat” képez vele. De a lényeg, hogy ezekben a t- betűkben egy a neki jóleső (balra irányuló) és egy a szokványos irányba haladó vonás is van. (A t-áthúzásokat zöld nyilak jelölik.)
A balkezesek írásában gyakran láthatunk visszakanyarodó végvonalakat is, ahogyan a Petra név végén itt is felfedezhetjük (rózsaszín nyíllal). Sőt olykor a vonal-kezdetekben is megjelennek ilyen balirányú elemek, mint Kvitova esetében a K-betű egyik részében (rózsaszín nyíllal jelölve).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése