2012. augusztus 25., szombat

Elvis Costello bal kézzel ír

Mai szülinapos hírességünk ír gyökerekkel, Declan Patrick MacManus néven született Londonban 1954. augusztus 25-én. Már kamaszkorában zenélt, és huszonévesen alakult ki későbbi művészneve. Előbb a Costello, mely zenész apja művészneve alapján került képbe. Majd szólókarrierje kezdetén, úgy 23 évesen lett Elvis is. Énekel, gitározik, dobol és billentyűs hangszereken is játszik, és dalokat is ír. Zenéje annyira sokszínű, hogy egy kritikus élő pop-enciklopédiának nevezte. S a Rolling Stone magazinban „Minden idők száz legjobb zenésze” között a 80. helyre sorolták. Számomra elsősorban az a hang, aki a Nothing Hill (Sztárom a párom) című filmben a She című dalt énekli. Egy másik filmdalért jelölték már Oscarra is, de még „csak” Grammy-díja van. Egyébként jellegzetes alakja többször feltűnt már filmvásznon is 1979-től. Elvis Costello két évtizede egy dokumentum-film hatására lett vegetáriánus.
Húszévesen nősült először, 10 évig tartó házasságából egy fia született. Második feleségével 16 évig voltak együtt. Majd harmadízben, 2003 decemberében feleségül vette a sikeres kanadai énekes-zongoristát Diana Krall-t. S éppen a harmadik házassági évfordulójukon születtek meg ikerfiaik.
Amikor Elvis Costello gitáron játszik nem sejthetjük, hogy balkezes, ám amikor ír a tollat a baljában tartja, ahogyan ezen a rövid felvételen is látszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése