2018. július 13., péntek

A neves séf, Paul Prudhomme bal kézzel írt

A néhai amerikai sztárséf egy gazdálkodó fiaként született a Louisiana-i Opelousas nevű városkában 1940. július 13-án. Tizenhárman voltak testvérek, és a kis Paul már hétévesen segédkezett anyjának a főzésben.
Paul Prudhomme 17 esztendős korában belevágott egy hamburgeres bódé üzemeltetésébe, aztán járta az országot, hogy tapasztalatokat szerezzen szakácsként, bár formális képzésben sosem vett részt. Idővel szülőföldje ízei, a kreol és a cajun konyha mellett kötelezte el magát. 1979-ben nyitotta meg saját éttermét feleségével együtt K-Paul Louisiana Kitchen néven, a megye állama egyik nagyvárosában New Orleans-ben francia negyedében, ahol gyermekkorának ételeit szolgálta fel A 80-as években Louisiana ízeivel egyre népszerűbb lett a médiában is. Fűszereket és élelmiszeripari termékeket is piacra dobott. No meg számtalan szakácskönyvet tett közzé. Köztük olyant is, amely diétás ételeket ajánlott. A testes szakács egyszer maga is egy nagy fogyókúrába.
Paul Prudhomme 53 éves volt, amikor első felesége elhunyt, évekkel később 70 esztendősen újranősült. Élete végén már gyakorta közlekedett egy kerekes szerkezettel. 75 évesen hunyt el, 2015 októberében.
Dedikációt legtöbbször mottójával (Good Cooking, Good Eating, Good Loving) tette közzé és Chef Paul Pruhomme névvel írta alá. No de a lényeges, hogy bal kézzel írt, mégpedig a felületet elforgatva az írást önmagához közelítve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése