2016. január 29., péntek

Romário ötvenéves lett


Ma lett 50 éves Romário, de a brazil labdarúgás e legendája örökifjúnak tűnik. Akár azáltal is, hogy 2012-ben állt tovább harmadik asszonyától. És már lánya-korabeli barátnővel is meglepte magát, valamint a sajtót. Ezen kívül is lehet még róla írni. Hiszen miután játékosi pályafutása véget ért, a brazil labdarúgó szövetségben igyekezett rendet tenni. Mostanság politikusi babérokra tör, olyannyira, hogy a szövetségi parlament tagja Rio de Janeiro állam egyik képviselőjeként.
Romário de Souza Faria a "januári folyó" nevű nagyvárosban (Rio de Janeiro) született mégpedig januárban, 1966. január 29-én. Az első felnőtt gólját 1985. február 6-án lőtte nevelőegylete, a Vasco mezében. A brazil válogatottban 1987-ben szerepelt először és a következő évben, a szöuli olimpián már gólkirály lett. 1994-ben a világ legjobb játékosának választotta a FIFA, amihez hozzájárult azt is, hogy a brazilok világbajnokságot nyertek. Hetvenszeres válogatott. A brazil válogatottban még 2005-ben is, élvonalbeli klubcsapatban még negyvenéves kora után is futballozott.
Az ezredik gólját is megünnepelhette! Nála többel csak Pelé büszkélkedhet. Maradona pedig ezt mondta róla:
„Hihetetlen befejező csatár, sosem láttam hozzá foghatót. Habozás nélkül az álomcsapatomba tenném. A kiváló adottságokkal rendelkező technikás támadó játékos nem könnyű természet.
Ami az utódokat illeti, már a nagyobbik fia is labdarúgó. Egy fia házasságon kívül született, de egyértelmű lánytöbbség a gyermekei között. 

Romário bal kézzel ír az ún. tolótartással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése