2015. október 23., péntek

Pelé jobb kézzel ír


Ma lett 75 éves Pelé az élő legenda, akit királynak és fekete gyöngynek (La Perla Negra) is neveznek. Családja Dicónak hívja, eredeti neve pedig Edson Arantes do Nascimento. Az 1940. október 23-án született brazil labdarúgó már kisgyermekként él-halt a fociért. 15 évesen lett élvonalbeli futballista. 17 évesen már válogatott, a brazil csapattal világbajnokságot nyert (1958). 1962-ben ismét világbajnokok, majd – akkor Pelé  már túl az ezredik gólján – 1970-ben harmadízben győzött a brazil válogatottal. A következő évben visszalépett a válogatottból majd 34 évesen klubcsapatától a Santostól is elbúcsúzott. Majd egy amerikai klub csapatában játszott. 1977 októberében fejezte be sportolói pályafutását. A jó kötésű, gyors és technikás csatár szinte minden mérkőzésén szerzett egy gólt (gólátlaga 0,93). Visszavonulását követően üzletember lett, majd Brazília sportminisztere is volt. A futball koronázatlan királya számos díjat és címet kapott és megírta önéletrajzát is.
Pelé aláírást ad
Legutóbb akkor járt hazánkban, amikor a 2016-os Riói olimpiát népszerűsítette. De említhetjük még, hogy a Menekülés a győzelembe (1981) című film forgatásán is itt tartózkodott.
Pelé 26 évesen házasodott először, az első házasságából három gyermeke született, s az 1982-es váláshoz közrejátszottak Pelé hűtlenkedései. Még két gyermek apaságát ismerte el egyéb kapcsolataiból. Már elmúlt ötven, amikor újra házasságot kötött, s 55 éves, amikor fiú-lány ikerpárjai születtek. Az ikrek tizenévesek voltak, amikor szüleik 2008-ban elváltak. Most egy félig japán üzletasszony a párja.
Pelé, bár neve gyakran felbukkan a híres balkezesek listáin, jobb kézzel ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése