2014. december 5., péntek

Balkezes írás merőleges írófelületen


Az írófelület elfordítása balkezeseknél nem szokatlan dolog, hiszen gyakran könnyíti, kényelmesebbé teszi a számukra, az írás iránya miatt egyébként csak nehézségek árán kivitelezhető mozdulatokat. Vannak, akik alig döntik meg az íráshoz használt lapot, és vannak, akik akár 45 fokkal vagy annál nagyobb szögben. Ám még a balkezesek többsége is meghökken azon, hogyan képesek mások úgy írni, hogy a lapot 90 fokban elfordítják, és így szinte merőlegesen írják a sorokat. Magam is láttam már így készülni írást, mégpedig végeredményben dicséretes külalakkal, szinte tökéletesen egyenes sorokkal.
Aki ilyen módon hozza létre a balról jobbra haladó írást, teheti úgy, hogy a lap magához közeli részén kezdi, majd a testétől távolítja az éppen írt sorokat. Ennek legkényelmesebb változata, amikor kezét az éppen leírt részek fölött tolja. Ám ha a merőlegesen írott sorok alatt vagy fölött tartaná a kézfejét azt csak további kényelmetlenséggel és csuklótámasztással tehetné meg.

Testtől távolodó írásirány merőleges felületen
Ez az úgymond „merőleges” írás, úgy is kivitelezhető, ha az író személy magától távolabb kezdi a sorokat írni és azokat önmagához közelíti, azaz maga felé haladva veti a 90 fokban elfordított papírra. Hogy ennél a módozatnál melyik kéztartás lenne a kényelmesebb számára az attól is függ, hogy felsőtestét mennyire hajlítja írás fölé, s ezáltal mennyire takarja a testével az írását, vagy netán nyitottabb és egyenesebb testtartást választva kivitelezné az írást.
Példa a testhez közelítő írásirányra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése