2014. november 11., kedd

A világ legdrágább kéziratos könyve


A 495 évvel ezelőtt elhunyt híres balkezes, Leonardo da Vinci egyik autográfve az ugyancsak balkezes neves kortársunk műgyűjteményét gazdagítja. Éppen húsz évvel ezelőtt, 1994. november 11-én egy New York-i aukció keretében került Bill Gates és felesége birtokába. A maga nemében páratlan könyvért csaknem 31 millió dollárt fizettek.
A Leicester-kódexként ismert jegyzeteket a reneszánsz alkotó a 16. század első évtizedében készítette. Itáliai utazása során vásárolta meg a 18. század elején egy angol úriember, aki Leicester grófja volt. Innen az elnevezése. A gróf utódainak tulajdonában volt egészen 1980-ig. Új gazdája az amerikai mágnás Armand Hammer lett, aki saját nevéhez kívánta kapcsolni az értékes kéziratot. Halálát követően a kaliforniai Hammer Múzeumba került, mely néhány évvel később eladásra bocsátotta. Az aukciót nyerő ismeretlen vevőről pedig kiderült, hogy Bill Gates az.
Bár Leonardo da Vinci kéziratos hagyatéka nem szegényes, több hasonló jegyzetfüzet is fellelhető, de ezt a tartják mind közül a legértékesebbnek, és ez az egyetlen, mely még magánkézben van. Bill Gates visszaadta a becses kéziratnak a hagyományos nevét, így újra Leicester-kódex, valamint évente alkalmat ad valamely kiállításon Leonardo korabeli „notebook”-jának megtekintésére.

Az összefűzött lapok nem egy kisméretű, hanem megközelítően A/4 méretű füzetet alkotnak. 18 kettéhajtott lenalapú papírlapból áll, így 72 oldalt tölthetett meg a reneszánsz mestere jellegzetes tükörírásával valamint rajzokkal és ábrákkal. Az íráshoz szépiát, barnás színű tintahaltintát használt. Ebbe a füzetbe a tudós főként csillagászati és földrajzi észrevételeit jegyezte le. Fő témája a víz és annak mozgása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése