2013. november 23., szombat

Krzysztof Penderecki balkezes, de jobb kézzel ír

Krysztof Penderecki
jobb kézzel ír és kottáz
80 éves lett a lengyelek legnagyobb kortárs zeneszerzője: Krzysztof Penderecki. 1933. november 23-án született. Apja is zenész volt, de a világháborút követően, mint ügyvéd dolgozott tovább. Penderecki tizenévesen kezdett hegedülni tanulni, majd mire elvégezte Krakkóban a Zeneakadémiát, tanári állást ajánlottak ott neki. 1959-ben a fiatal zeneszerzők versenyén három díjat is nyert.
Ez úgy történhetett, hogy Penderecki három szerzeményét küldte el azért, hogy nagyobb esélye legyen a fődíj elnyerésére. Az egyiket bal kézzel írta, a másikat jobb kézzel jegyezte le, a harmadikat odaadta valakinek, hogy másolja le. És mindhárom művel díjat nyert!
1960-ban komponált a hirosimai áldozatok emlékére írt gyászzenéje kultikus művé vált, s híressé tette a fiatal zeneszerzőt. A hatvanas évek európai avantgárdjának meghatározó alakja lett, új fejlődési irányt jelölve ki az európai kortárs zenében. A nagyszabású Szt. Lukács passió tovább növelte elismertségét.
Jelentős műve még a Lengyel Requiem, melyet 1980-ban írt, majd 1993-ban és 2005-ben is bővítette. Penderecki munkássága során fokozatosan eltávolodott a merészebb ötleteket felsorakoztató hangzásvilágtól és jóval konszolidáltabb lett. Jelenleg egy operán és egy szimfónián dolgozik. Számos rangos díjat kapott. Nemcsak hegedűn, zongorán is játszik, és karmesterként is tevékenykedik. Ilyenkor gyakran látható, hogy a karmesteri pálcát a bal kezébe fogja. Gesztikulálás közben is éppolyan aktív baljával, mint jobbjával. Okkal feltételezhetjük, hogy eredetileg balkezes, ám fotói a tanúsága szerint: jobb kézzel ír. 
Már a 70-es években is fellépett nálunk. E hónap elején "Penderecki 80" koncertjén a Művészetek Palotájában vezényelte műveit.
Penderecki felesége művészeti szervező. Krakkó külvárosában élnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése