2012. január 17., kedd

Híresek vagy balkezesek?

Ma, Benjamin Franklin (1706-1790) születésnapján újra felmerült bennem a kérdés, vajon megtudjuk-e valaha, hogy valóban balkezes volt-e. A híres balkezesek között a listákon rendszeresen feltűnik a neve. Ám elgondolkodtató az a tény, hogy Ed Wright Balkezesek a világtörténelem című kötetében nem szerepel a kiemeltek között. Ahogyan egy másik nagyság, Albert Einstein, is hiányzik. Pedig őt is a híres balkezesek között tartják számon.
Ha önök ilyen témájú könyvet írnának, kihagynák belőle ezt a két embert? Ugye nem! Ha kutatásaik során kellő adatot találnának arról, hogy balkezesek voltak, bizonyosan megemlítenék őket. Na jó, említésre kerülnek az említett könyt 89. oldalán. Ott a szerző Chris McManusra hivatkozik, aki Right-Hand Left-hand című munkájában azt írja, hogy sem Einstein, sem Benjamin Franklin nem volt balkezes.
Benjamin Franklin több mint 300 éve született, s bár a francia forradalom kitörését még megérte, mégis korlátozottak a lehetőségei, hogy bizonyosságot szerezhessünk kézhasználatáról. Jó emberöltővel Franklin halála után született, már a fotográfia feltalálását követően Einstein. Munkássága főként a 20. századhoz köthető, s róla már mozgófilmek is készültek. No, ha ő bal kezes lett volna, annak azért lelhetnénk fel bizonyítékát. Jómagam még csak olyan képet láttam róla, ahol jobb kézzel ír. Bár van mostanság egy reklám, ahol balkezesként jelenítik meg. De talán nem ez a leghitelesebb forrás.
Vajon híres és különleges személyekről könnyebben hisszük el, hogy balkezes lehet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése