2011. augusztus 4., csütörtök

„Balkezes vagyok. Szokjanak hozzá” – Barack Obama

Barack Obama, vagy teljes nevén ifjabb Barack Hussein Obama, 1961. augusztus 4-én született Honoluluban, Hawaii-on. 50 évét töltötte be a napokban. Eredetileg jogász, majd politikai pályára lépett.
A demokrata párt színeiben indult az elnökválasztáson és 2009. január 20-óta Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke. Az első színes bőrű, az első afro-amerikai a sorukban, de nem az első balkezes. „Balkezes vagyok. Szokjanak hozzá” – ezt mondta büszkén Obama a fotósoknak, amikor először írt alá nyilvánosan egy dokumentumot. Hiszen a fotósoknak így másik oldalra kellett állniuk. Azért talán a korosabb fotósok még emlékezhetnek arra, hogy a jelenlegi külügyminiszter férje elnök volt, Bill Clintonnak hívják, és ő is bal kézzel írt. Ám az elnöksége óta eltelt két ciklusban jobbkezes volt az Államok vezető embere.
Obama nős, két lánya van. A Time 2008-ban „Az év emberének választotta”, 2009-ben pedig Nobel-békedíjat kapott. Anyanyelve az angol, emellett még indonézül tud. Kedvenc sportja a kosárlabda.
S ahogy a képeken is látszik, úgy tartja a tollat, hogy a kézfeje az éppen írott sor fölé kerüljön, ezt nevezzük horgas tartásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése