2015. május 5., kedd

Douglas Wheelock űrhajós bal kézzel ír


Douglas Harry Wheelock 1960. május 5-én született. Huszonévesen vizsgázott repülőgép-vezetésből, majd tovább folytatta mérnöki tanulmányait. A hadsereg pilótája 38 évesen kezdte az űrhajós kiképzést előbb hazájában, majd orosz központban folytatta. 2005-től a NASA műveleti igazgatója lett Moszkvában.
Az amerikai űrhajós első űrrepülése 2007 őszén a Discovery űrrepülőgép fedélzetén női parancsnok irányításával 15 napig tartott. Ekkor Wheelock három űrséta részese volt.
A második űrrepülése 2010 nyarán kezdődött, háromszemélyes Szojuz űrrepülőgéppel – melynek ő az egyik fedélzeti mérnöke volt – indultak a nemzetközi űrállomásra. Ekkor 163 földi napot töltött az űrben, ám nekik ott naponta több naplementében is részük volt. Három űrsétát tett ezúttal is szerelés vagy kutatás kapcsán. Egy ideig a nemzetközi űrállomás (ISS) parancsnoka is volt. A háromfős (orosz-amerikai) csapattal novemberben ért földet.
Doug Wheelock a NASA űrhajósa azzal szerzett ismertséget, hogy az egyik közösségi hálózatban, ahol Astro_Wheels néven volt jelent megosztotta a nagyvilággal az űrállomáson a Földről készített fotóit és közzétette ehhez fűződő gondolatait is. Még díjat is nyert egyik képével.
Wheelock ezredes már túl az ötvenen 2011 júliusában fejezte be űrhajós pályafutását és visszatért a hadsereg kötelékébe.
A ma 55 éves Douglas Wheelock bal kézzel ír, kéztartása az alultartáshoz áll legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése