2011. november 27., vasárnap

Jimi Hendrix, a balkezes legenda a jobb kezével írt

1942. november 27-én Seattle-ben született Johnny Allen Hendrix néven, gyermekként lett James Marshall Hendrix. Ebből lett aztán Jimi Hendrix. E névvel írta be magát a rock történelmébe. Minden idők legjobb gitárosa, aki az elektronikus hangzás kialakításában nagy hatással volt a következő nemzedékekre is, rendkívül kreatív volt hangszerén. Gyakran látványos elemekkel tűzdelte játékát. Az amerikai gitáros a hatvanas évek második felében vált világhírűvé, s a legendája tovább él, bár ő 27 évesen, 1970 őszén londoni lakásában meghalt.
Hendrix egész fejezetet kapott Ed Wright Balkezesek a világtörténelemben c. könyvében. Ebből tudhatjuk, hogy az apja a jobb keze használatára kényszerítette, így jobb kézzel írt. Ám, ahogyan más átszoktatott jobbkezesek, ő is dadogott. Amikor tanulmányi eredményei látványosak romlottak, kerülte az iskolát és szívesebben gitározgatott. Ösztönösen érezte, hogy neki mi fekszik jobban, így a számára is elérhető jobbkezes gitáron megfordította a húrok sorrendjét és baljával pengetett. Sosem tanult meg kottát írni és olvasni sem, mégis kivételes muzsikus lett. Furcsa módon, az átszoktatás következményének tartott dadogása tántorította el az énekléstől, és ezért inkább a hangszerére koncentrált.

Mint az alábbi összeállítás is bizonyítja a balkezes legenda jobb kézzel írt, ám Hendrix kézírásában megjelennek balkezességre utaló jegyek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése