2018. február 19., hétfő

Tony Iommi kézjegyéről

A Black Sabbath legendás gitárosa ma éppen 70 éves. Ez alkalomból, Tony Iommi néhány dedikációjából az aláírásait vesszük szemügyre.
Amit valószínűleg elsőként konstatál bárki is, hogy balra dől. De ebben azért az is benne van, hogy bal kézzel ír, és persze az is, hogy alultartással ír. Hogy a szöveg és a kézjegy dőlése miért tér el, nos arra is lehet magyarázat.
Ennél érdekesebbnek vélem, hogy kézjegyében az eredetileg kétzónás kezdőbetűit úgy alakítja, hogy azok az háromzónássá lesznek. Sem a T-nek, sem az I-nek nem kellene az alsó zónába érnie (nevének egyetlen jogosan alsózónás betűje az y), mégis úgy kanyarítja azokat, hogy nemcsak a fentet, hanem a lentet is nagy hurokkal bejárják.
Ez a megformálás Iommi ösztönösségét sugallja, valamint a belemerülés és a teljesség megélésének igényét mutatja. S ez nem meglepő egy vérbeli muzsikus esetében.
Ahogyan az sem, hogy az o betűi inkább a betűnek látszódnak. Amit a grafológusok a munka, vagy tevékenység előtérbe helyezésének tekintenek. S persze ezt még megfejelhetjük azzal, hogy az egybeírt vagy a két névelemet erősen egységbe tett névleírás utalhat küldetéstudatra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése