2017. június 9., péntek

Cole Porter bal kézzel írt

Az egyik legismertebb amerikai zeneszerző 1891. június 9-én született egy Indiana-állam-beli kisvárosban, melynek Peru a neve, és amely híres szülötte előtt fesztivállal tiszteleg az év ezen időszakában.
Porter anyja óhajának megfelelően kiskorában kezdte zenei tanulmányait, hegedülni majd zongorázni tanult. Tízévesen megírta első szerzeményét az anyjának. Porter apja is foglalkozott zenével, és verseket is írt, de apa és fiú sosem került igazán közel egymáshoz. Anyai nagyapja ügyvédnek szánta, akadémiára, majd a Yale-re küldte tanulni, majd 1913-ban a legerősebb jogi képzést nyújtó intézményben (Harvard LS) kezdte meg tanulmányait. Porter jól tanult, de a zenéhez sem lett hűtlen. Sőt csak írta a dalait. Aztán váltott és az egyetem zenei karán tanult tovább. 24 évesen már egy dala a Brodway-re került, de néhány év múlva Párizsba költözött. Itt találkozott egy gazdag amerikai özveggyel, akit feleségül vett. S bár Porter a saját neméhez vonzódott, a házasság tartósnak bizonyult. Porter Párizsban hangszerelést is tanult. Majd Velencében éltek egy ideig.
Porter  20-as évektől egyre sikeresebb és jóideig a legsikeresebb dalszerző és szövegíró volt hazájában. Jelentős volt hatása a musical világára. Gershwin mellett ő a másik szerző, aki az amerikai színházi és filmes világ zenei arculatát alakította.
Számtalan slágere és alkotásai közül a II. világháború utáni időszak legsikeresebb musical előadását emelik ki, mely a Kiss Me, Kate, s amelyből később film is készült. Már korábban is készült film Porter életének elemeiből Night and Day címmel (1946), melyet Kertész Mihály rendezett, Cole Portert pedig Cary Grant alakította.
Ekkoriban Porter már nehezen járt, ugyanis 1937-es lovasbalesete következtében mindkét lába súlyosan megsérült. Vagy harminc műtéten esett át, míg 1958 egyik lábát amputálni kellett. Egyre több szomorúság érte: elhunyt az édesanyja (1952), és megözvegyült (1954), egyre inkább magába fordult és szinte remeteként élt a New York-i Waldorf Astoriában lévő luxus lakosztályában relikviái között. 73 évesen 1964 októberében érte a halál.
Cole Porter bal kézzel írt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése